Glazba

Od davne 1895. godine, kada je osnovano Hrvatsko glazbeno društvo „Dinara“ do danas se na području ove županije bilježe veliki uspjesi i nastupi naših mladih, a i onih starijih. Limena glazba je kroz svoje stoljetno djelovanje pratila i oživljavala sve kulturno zabavne manifestacije u Livnu, a i drugim općinama Županije. Društvo broji više od petsto članova u više sekcija, a Ogranak Ljubunčić i HKUD Kamešnica njeguju stare izvorne pjesme i kola kojima se pokazuju u cijelom svijetu na smotrama i drugim nastupima.

Tako su svoja umijeća pokazali u Poljskoj, Australiji, Njemačkoj, a i prilikom snimanja filma „Konjanik“. Naši brojni harmonikaši su u glazbenoj školi svoje „note“ usavršili i nižu uspjehe kako u BiH, tako i u Hrvatskoj (Pula).

U društvu djeluju još Mješovita klapa „Dinara“, mažoretkinje, balerine.

HKD “NAPREDAK” podružnica Kupres djeluje od 1905. godine kada je osnovan kao društvo za materijalnu potporu siromašnim studentima. Pred Drugi svjetski rat je bilo jako kako kulturno tako i financijsko društvo. Po završetku rata bilo je zabranjeno, a tek je obnovljeno 1990. godina.

Sada se bavi nizom aktivnosti od kojih je i sada najvažnija kulturna djelatnost kao i potpora studentima. Podružnica Kupres djeluje u sklopu zajednice čija je središnjica u Sarajevu.

Članovi društva su svi viđeni pojedinci u gradu.

Djelatnost podružnica se odvaja u tri smjer i to:

  1. Fond za stipendiju đaka i studenata
  2. Glazbena škola “Don Dragutin Alaupović”
  3. KUD “Stožer”

Fond je organizacija koja potpomaže školovanje studenata slabijeg materijalnog stanja. Do sada je potpomognuto nekoliko studenata, a ove godine planira stipendirati tri studenta. Fond se financira od dobrovoljnih priloga donatora članova društva.  Glazbena škola djeluje još od izbjeglištva, osnovana je u ratu u Baškom polju i održala se entuzijazmom članova društva, a najviše zaslugom našeg predsjednika don Dominika Stojanovića.

U okviru škole se izučavaju klavir i gitara, a ako bude mogućnosti otvorit će se i škola harmonike. Škola se financira iz dvaju izvora donacijama i od strane roditelja. Škola broji 30 učenika.

KUD “Stožer” se bavi kulturno umjetničkom djelatnošću. U sklopu KUD-a djeluje više sekcija koje su do sada imale zapažene rezultate. Najaktivnija je Folklorna sekcija koja se bavi čuvanjem narodnog blaga kako kupreškog kraja tako i narodne pjesme i običaja iz cijele Bosne i Hercegovine. Posebice smo ponosni na našu narodnu nošnju koju smo obnovili i tako ju sačuvali od zaborava. Pored folklora u društvu djeluje i zbor koji je za sada samo ženski ali se nadamo kada budemo imali svoje prostorije da ćemo ga proširiti na mješoviti. Tamburaški orkestar djeluje više godina i postiže značajne rezultate svojim nastupima. Društvo broji više od 100 članova, a svi su isključivo volonteri.  Do sada je društvo nastupilo preko 50 puta na smotrama i svojim cjelovečernjim koncertima. Sudjelovalo je na  festivalima kako u Bosni i Hercegovini tako i u inozemstvu (Hrvatska i Italija).

KUD “Kamešnica” djeluje u župi Podhuma kod Livna. KUD osnovano je 1972 godine i uspješno djeluje do 80-tih godina. KUD Kamešnica ponovno je obnovljeno 2005. godine. Uz veliki odaziv župljana od straijih pa do najmlađih, te zaslugom sadašnjeg voditelja društva Miroslava Ćurića KUD Kamešnica ide naprijed i s uspjehom predstavlja običaje, nošnju, “pismu” i kolo buškoblatskih Hrvata. Tradicija folklornog stvaralaštva hrvatskog naroda na pros­toru oko Buškog blata, graničnog prostora između livanjske, tomislavgradske,sinjske i imotske općine seže do

1928. godine kada je na ovom prostoru započeo djelovanje Ogranak Hrvatske seljačke sloge i aktivno djelovao do početka Drugog svjetskog rata. KUD “Kamešnica”

Podhum, kao baštinik kulturne tradicije ovog prostora, osnovano je 1972. g. i djelovalo je do kraja 80- ih godina prošlog stoljeća, te sudjelovalo na različitim manifestacijama širom bivše države. Rad Društva je obnovljen u prosincu 2005. g. U okviru Društva djeluju skupine:

  • folklorna
  • muška i ženska pjevačka skupina
  • dječja pjevačka skupina.

Društvo trenutačno broji oko 50 članova koji promiču tradiciju, običaje i kulturno nasljeđe Hrvata ovog podneblja, izvođenjem izvornih plesova, pučkih napjeva (ganga, bećarac, ustresavica) i tradicionalne instrumentalne glazbe.

U kratkom razdoblju Društvo vrlo aktivno radi i nastupa na prostoru Bosne i Hercegovine , Republike Hrvatske, pa i šire. Značajniji nastupi: - Uskopaljske jeseni 2006. - Livanjska noć u Zagrebu 2007. i 2008. - Medjunardna smotra folklora Livno-Kupres- Tomislavgrad 2007. Đakovački vezovi 2007. - Dan domovinske zahvalnosti u Čavoglavama 2007. - Medjunarodna smotra folklora u Beču, siječanj 2008., prvo mjesto u kategoriji izvornosti, narodne nošnje i koreografije. - Nastup u TV emisiji Turizam plus, Vinkovačke jeseni 2008, Lukovo u Novskoj,...

016.jpg 018.jpg 017.jpg 014.jpg 015.jpg 02.jpg 03.jpg 07.jpg 08.jpg 010.jpg 01.jpg 04.jpg 013.jpg 06.jpg 09.jpg 05.jpg 012.jpg