Planine

planinarenje-650-250.jpg Među hercegbosanskim visokim planinama ističu se Dinara, Vran, Golija, Šator, Cincar. .. Posebna je i neobična planina Dinara, najpoznatija planina naše Županije čiji se vrh Troglav uzdiže 1913 metara nad morem i Kamešnica s vrhom Konj koja se uzdiže na visinu 1856 metra iznad mora. One odvajaju našu Županiju od Dalmacije.

Među hercegbosanskim visokim planinama ističu se Dinara, Vran, Golija, Šator, Cincar. .. Posebna je i neobična planina Dinara, najpoznatija planina naše Županije čiji se vrh Troglav uzdiže 1913 metara nad morem i Kamešnica s vrhom Konj koja se uzdiže na visinu 1856 metra iznad mora. One odvajaju našu Županiju od Dalmacije.

Najviša planina je Vran s vrhom smještenim na 2074 metara nadmorske visine. Cincar je druga po visini planina s istoimenim vrhom na 2006 metara iznad mora. Odvaja najveće polje u kršu na svijetu, Livanjsko polje od Kupreškog polja. Tu su još i planine Midena (1221 m), Grabovica (1066 m) i Tušnica (1697 m) koje ga odvajaju od Duvanjskog polja, dok ga Golija (1890 m), Staretina (1675 m) i Šator (1873 m) odvajaju od Glamočkog polja.


S najviših vrhova planina pucaju vidici i po Bosni, i po Dalmaciji, i po Hercegovini. U njima ljubitelji prirode mogu uživati. Ovakve prirodne Uepote na tako malom prostoru rijetke su u svijetu, a jedinstvene su u Hercegbosanskoj županiji. U planinskim predjelima zime su duge, a ljeta kratka i topla. Snijeg se u nekim predjelima zadržava i do početka ljeta. Stoga će neka planinska područja Hercegbosanske županije vrlo brzo postati razvijena turistička i skijaška središta.

vran1.jpg cincar.jpg vran.jpg troglav_1913m1.JPG troglav-1913m.jpg