Turistički potencijal Bosne i Hercegovine

Pri pomisli o turističkom posjetu nekoj zemlji, najčešće su to one najrazvikanije, one koje su dobro uložile u promociju vlastitoga brenda. U posljednje vrijeme na turističkoj mapi Europe sve se češće nailazi i na Bosnu i Hercegovinu. Brojne su mogućnosti ovog europskog dragulja koji se tek relativno nedavno predstavio turističkoj javnosti.

Zemlja Bosna i Hercegovina naziv duguje svojim povijesnim i zemljopisnim pokrajinama, a to su Bosna, Bosanska Krajina i Hercegovina. Prema današnjoj upravnoj podjeli BiH se kao federacija sastoji od dva entiteta – Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske – te njihova kondominija, Brčko Distrikta. U BiH nalazimo dvanaest gradova, a pored glavnoga grada Sarajeva, najveći su Banja Luka, Mostar, Tuzla i Zenica. Bosna i Hercegovina se geografski najvećim dijelom sastoji od planina i krša pokrivenih šumama, a ovisno o području postoje tri vrste klime: planinska, kontinentalna i mediteranska.

Izuzetan turistički potencijal BiH tek se djelomično koristi i valorizira. Na relativno malom prostoru od tek nešto iznad pedeset tisuća kvadratnih kilometara miješaju se brojne tradicije i kulture i njihove priče. Bogatstvo kulturnih raznolikosti Istoka i Zapada, specifičnog povijesnog nasljeđa i prirodnih ljepota ovoga kraja izuzetno je atraktivno. Osim toga, turizam je jako kompleksna grana gospodarstva koja donosi financijsku dobit i rast zaposlenosti, potiče razvoj infrastrukture, a još važnije od materijalne koristi, turizam pomaže i razvitku društva jednoga kraja kroz upoznavanje vlastite kulture i prošlosti, kao i širenje vidika upoznavanjem šarolikih kultura posjetitelja.

Mogućnosti za brojne oblike turizma u BiH ima napretek. Prirodno i društveno nasljeđe ove zemlje pretpostavljaju nekoliko najistaknutijih i posjetiteljima najatraktivnijih kategorija. Turistička zajednica Bosne i Hercegovine posebno izdvaja prirodne znamenitosti koje posjetitelje ostavljaju bez daha i među kojima se nalazi i posljednja prašuma Europe, kulturnu baštinu sjecišta brojnih kultura i sjecišta prošlosti i sadašnjosti, isprepletenost raznovrsnih religija, zimske sportove i mogućnosti zdravstvenog turizma zahvaljujući brojnim toplicama iznimne kakvoće. Osim ovih sadržaja, tu su još i dva suvremena tipa turizma – tzv. “city break” ponuda posjeta Sarajevu, te kulturni i etno festivali – a i jedan tipični “sun and sea” turizam, jer bosanskohercegovački gradić Neum ovoj zemlji predstavlja izlaz na Jadransko more.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *