Sniježne radosti u Bosni i Hercegovini

Čak i površni poznavatelji, a osobito ljubitelji sporta znaju da su četrnaeste po redu Zimske olimpijske igre održane u bosanskohercegovačkom gradu Sarajevu 1984. godine. Za tadašnju državu Jugoslaviju bio je to najvažniji sportski događaj svih vremena. Godinama su trajale pripreme, izgrađeni su brojni objekti, prometnice, hoteli, kako u gradu, tako na okolnim planinama Bjelašnici, Jahorini, Trebeviću i Igmanu. Discipline su bile alpsko, nordijsko skijanje, skokovi, biatlon, bob, brzo i umjetničko klizanje, sanjkanje i hokej.

Olimpijada koju svi pamte po odličnoj organizaciji i predivnoj atmosferi, ovu je zemlju lansirala turistički u kategoriji zimskih sportova. Mnogi pamte Vučka, maskotu ove manifestacije. Olimpijska dvorana Zetra izgrađena specijalno za ovaj događaj mogla je primiti dvadeset tisuća ljudi. U njoj se danas nalazi Olimpijski muzej, kojem je kao kulturnoj instituciji glavni cilj predstavljanje pozitivnih sportskih vrijednosti. Jedna od rijetkih europskih bob staza nalazi se upravo u BiH, na planini Trebević i predstavlja jednu od top turističkih atrakcija ovoga kraja.

Već spomenute planine Bjelašnica, Jahorina i Igman najpopularnija su mjesta za zimske sportove. Popularne su nadalje i planina Vlašić, koja osim zimskih radosti u svojoj ponudi nudi sadržaje i u ostalim godišnjim dobima zahvaljujući planinskim stazama i dobrim smještajnim kapacitetima. Skijašima i planinarima, kao i zaljubljenicima u prirodne ljepote, atraktivna je i planina Kozara, koja je ujedno i jedan od tri bosanskohercegovačka nacionalna parka. Čajuša na obroncima Kupreške visoravni također je atraktivna destinacija zimskim rekreativcima.

Svi znamo da je odlazak na skijanje financijski vrlo zahtjevan, pa tako je zimovanje otprilike dvostruko skuplje od ljetovanja. Komparativna prednost bosanskohercegovačkih skijališta zacijelo je u cijenama. Dodatna beneficija je i dobra hrana. Zaljubljenici u aktivni zimski odmor u Bosni i Hercegovini pronaći će zanimljive lokacije u kojima se kombiniraju sportski sadržaji, klima i prirodne ljepote. Planinska prostranstva i njihova bjelina pravi su raj i dobro mjesto za bijeg od svakodnevnih stresova i briga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *