Sarajevo će vas opčiniti

Postoji jedna pjesma u izvedbi poznatoga izvođača sevdalinki Safeta Isovića koja opisuje što se čovjeku dogodi kada posjeti Sarajevo i popije vodu u staroj jezgri grada – Baščaršiji. Prema legendi, grad ga do te mjere opčini da više iz njega ne može otići.

Sarajevo je najveći, a ujedno i glavni grad Bosne i Hercegovine, te kulturni, društveni i politički centar zemlje. Njegova atmosfera je neodoljiva, a raznolikost zadivljujuća. U njemu stoljećima jedni uz druge žive pripadnici četiriju religija – islama, katoličanstva, judaizma i pravoslavlja – kao i oni nereligiozni. Ovaj grad u samom srcu države smješten je u dolini između visokih planina, pa mu je i klima sukladna tome, od kontinentalne do planinske. Prilikom planiranja posjeta Sarajevu važno je imati na umu da vas ni jaka hladnoća u zimskim, a ni relativno visoke temperature u ljetnim mjesecima ne smiju iznenaditi.

Sam je grad prometno dobro povezan cestama, željeznicom i zračnim putem. Zahvaljujući svakodnevnim međunarodnim linijama, u Sarajevo je lako doći na kratki turistički, takozvani city break obilazak. Promet unutar grada je organiziran električnim tramvajima, trolejbusima i autobusima, a tu su i brojni taksiji. Noćni život grada je poprilično živahan i sigurno se može pronaći kutak po svačijem ukusu u jednom od brojnih barova i klubova.

Arhitektura Sarajeva čini spoj njegovih povijesnih utjecaja na poprilično uskom području. Tu nalazimo staru otomansku jezgru iz petnaestog stoljeća, potom promatramo prijelaz na profinjenu srednjoeuropsku arhitekturu iz doba austrougarske vladavine. Razdoblje nakon drugoga svjetskog rata donijelo je i razdoblje masovne gradnje velikih zgrada i nebodera i u novom dijelu grada najviše ćete viđati takve objekte.

Najinteresantnije sarajevske znamenitosti su smještene u starome dijelu grada, a najznamenitija od njih je Baščaršija, trgovačko središte nekadašnjeg osmanskoga grada izgrađeno u 15. stoljeću. Razgledavanje grada je moguće i uz angažman turističkoga vodiča. On će vas provesti po skrivenim kutcima poput mjesta na kojem je nakon atentata na austrijskog prijestolonasljednika započeo Prvi svjetski rat. Ispričat će vam i poneku sarajevsku priču koju ne možete pronaći u literaturi, recimo detalj o Zimskim olimpijskim igrama iz 1984. Osim općih, na raspolaganju su i specijalizirane ture, poput muzejske, olimpijske, religijske, pa i ratne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *