Prirodne ljepote Bosne i Hercegovine

BiH se zemljopisno sastoji od planinskih i krških krajeva pokrivenih pašnjacima i šumama. Tu postoje čak tri klimatske zone, planinska, kontinentalna i mediteranska. U ovakvim uvjetima stvorene su zapanjujući prizori, pa nije ni čudo što iz godine u godinu privlače sve više ljubitelja iskonske prirode.

Zaštićena područja

Najstariji nacionalni park u BiH je Sutjeska, a taj status ima još od 1965. Osim toga, Sutjeska se može pohvaliti i Maglićem, najvišim planinskim vrhom u državi, kao i Perućicom, posljednjom preostalom prašumom Europe. Od bogate flore i faune spomenimo stabla bukve visoka i do šezdeset metara, te endemski crni bor.

Kozara je drugi bosanskohercegovački nacionalni park, planina s pitomim planinskim vrhovima i umjerenom klimom, najpoznatija po mnogobrojnim izvorima. Stanište je velikog broja životinjskih, osobito ptičjih vrsta. Zahvaljujući gustim šumama odmilja je nazivaju Krajiškom ljepoticom.

Rijeka Una i okolno područje proglašena je nacionalnim parkom 2008. godine zahvaljujući krajobraznoj vrijednosti i nekolicini endemskih vrsta, što je posljedično pokrenulo i veću turističku potražnju za obilazak bihaćkoga kraja.

U južnome dijelu Bosne i Hercegovine nalazimo jedinstveni močvarni kraj samo petnaest kilometara udaljen od mora, ornitološki rezervat i park prirode Hutovo blato. U ovoj je državi još jedan park prirode, Blidinje, a riječ je o području vrlo zanimljivom iz stajališta geomorfologije i biološke raznolikosti s dvjesto biljnih endemskih vrsta.

Autohtona područja

Iako je to malo poznato, BiH spada u jednu od europskih vinogradarskih regija. Ovdje rastu autohtone sorte žilavka i blatina još od rimskoga doba, a tijekom osamdesetih godina prošloga stoljeća tamošnji kombinat HEPOK bio je najveći jugoslavenski proizvođač i izvoznik vina. Danas projekt zvan Vinske ceste Hercegovine predstavlja turistički proizvod koji prikazuje objedinjene atrakcije hercegovačkog kraja.

U Bosni i Hercegovini nailazimo i na zanimljiv proizvod, takozvana etno- sela i eko- sela, koja kao da su u paralelnoj prostornoj i vremenskoj dimenziji vraćajući posjetitelje u jednostavnija davna vremena.

Spomenimo još i mogućnosti specijaliziranih oblika turizma koje pruža ovaj kraj, a to su rafting i ribolov na brojnim rijekama, planinarenje, brdski biciklizam i ostali sportovi. Uživanje u darovima prirode pružaju i uređena skijališa i blagotvorne toplice diljem zemlje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *