Kulturne i povijesne znamenitosti BiH

Najreprezentativnije i najposjećenije kulturnopovijesne znamenitosti Bosne i Hercegovine su nadaleko poznate Baščaršija u Sarajevu i Stari most u Mostaru. Međutim, ova zemlja ima i brojnih drugih spomenika koje zavređuju dužnu pozornost.

  • Baščaršija je najatraktivnija sarajevska, možda i bosanskohercegovačka znamenitost. Riječ je o šarmantnom orijentalnom trgovačkom centru originalno izgrađenom u petnaestom stoljeću. Baščaršiju danas stanovnici Sarajeva smatraju dušom svoga grada. Tu od značajnijih objekata nalazimo atraktivnu Gazi Husrev-begovu džamiju, Sahat kulu, česmu (fontanu) Sebilj, Morića han… Ovdje je moguće kupiti originalne proizvode lokalnih starih zanatlija ili kušati neka od autohtonih bosanskih jela.
  • Stari most u Mostaru simbol je ovoga grada i cijele Hercegovine. U vrijeme njegove izgradnje ponad rijeke Neretve sredinom šesnaestoga stoljeća bio je najvećom svjetskom lučnom konstrukcijom. Ovaj spomenik uvršten UNESCO-v popis svjetske baštine nažalost je uništen u ratu u BiH 1993. godine, a obnovljen je i stavljen u uporabu jedanaest godina kasnije.
  • Tekija u Blagaju građevina je iz 16. stoljeća izgrađena na najvećem krškom izvoru u Europi, vrelu Bune. Tekije su povijesno obično prve građevine izgrađene u nekom mjestu, a gradili su ih derviši, pripadnici mističkog reda u islamu. Doista, ova tekija na vrelu Bune odaje mističnu atmosferu i potiče posjetitelja na razmišljanje o sjedinjenosti čovjeka i prirode.
  • Travnik, gradić stotinjak kilometara udaljen od Sarajeva s očuvanom orijentalnom jezgrom iz ranog petnaestog stoljeća, mnogi nazivaju europskim Istanbulom. To ne čudi kada se zna da je Travnik bio glavnim gradom Otomanskog carstva u BiH.
  • Kraljeva Sutjeska skupa s tvrđavom Bobovac bila je sjedištem posljednjih bosanskih kraljeva prije pada ovoga kraja pod utjecaj Osmanskog Carstva.
  • Jajce je grad u središnjoj Bosni smješten na Plivskim jezerima. U njemu se osim ove prirodne atrakcije s visokim vodopadima ističe Jajačka tvrđava u Starom gradu. Izgrađena je u trinaestom stoljeću i impozantne je veličine od preko jedanaest tisuća kvadrata.
  • Tvrdoš kraj Trebinja pravoslavni je manastir iz četrnaestog stoljeća koji sadrži neke od najcjenjenijih fresaka širega područja. A ono po čemu je osobito poznat je njegova vinarska tradicija. Danas se u sklopu manastira nalaze i dva vinska podruma i suvenirnica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *