Bosna i Hercegovina je i wellness destinacija

Wellness destinacija definira se kao cjelina koja za cilj ima poboljšanje čovjekova općeg stanja pružajući niz profesionalnih usluga uz pomoću kojih se obnavlja i uravnotežuje ljudsko tijelo, duh i um. Dosadašnji zdravstveni turizam sve više ustupa mjesto trendu wellness turizma koji pruža prevenciju, a ne liječenje. Kao i kod ostalih specijaliziranih i općih oblika turizma, glavni mu je cilj bijeg od svakodnevnog stresa i ustaljenog okruženja. Oblici wellnessa su spa turizam, oslobađanje od stresa kroz holistički i aktivni turizam (joga, jahanje, boravak u prirodi, gastro putovanja), zdravstveni turizam (pretrage, boravak u klinikama, terapije), te duhovni turizam (hodočašća).

Bosna i Hercegovina ima stoljetnu tradiciju kupelji i toplica. Zahvaljujući brojnim izvorima termalnih voda, diljem zemlje postoji petnaest objekata koji pružaju usluge spa turizma. Neke od njih su nadaleko poznate, poput liječilišta Ilidža nadomak Sarajeva sa sumpornom termomineralnom ljekovitom vodom ili Slane Banje u Tuzli koju je proslavio njezin prvi korisnik još 1908. – ni manje ni više nego austrougarski car Franjo Josip. Moderne toplice nalazimo još u Tesliću gdje se nalazi poznata Banja Vrućica, zatim suvremena Banja Reumal u Fojnici, kao i Banja Slatina u Banja Luci koja kontinuitet korištenja blagodati mineralnih voda ima još od doba Staroga Rima. Višegrad, Sanski Most, Kiseljak, Bihać, Olovo još su neki od gradova koji uživaju dobrobiti toplica svojega kraja.

Prirodne ljepote BiH su nebrojene i posjetitelj u njima može provesti neprocjenjive trenutke relaksacija i punjenja baterija. Tri nacionalna parka, dva parka prirode, veliki broj seoskog stanovništva od kojih neki još uvijek žive gorskim pastirskim životom, prednost su za bavljenje ekoturizmom.

Hercegovačka regija nudi brojne zanimljive sadržaje, a od njih je sigurno najposjećenije Međugorje, mjestašce u općini Čitluk. Iako je jedno od najpoznatijih svjetskih rimokatoličkih odredišta, papa ga do sada još uvijek nije proglasio i zvaničnim. Međutim, čini se da ta činjenica ne sprečava dolazak brojnih hodočasnika, pa je od prvog ukazanja 1981. godine do naših dana Međugorje posjetilo čak petnaest milijuna posjetitelja. Najvažnije u cijeloj priči je da posjetitelji ovdje pronalaze duhovni mir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *