Hercegbosanska županija

Upravo zemljopisni položaj i prirodne ljepote kojima obiluje ova županija svrstavaju je u najperspektivnija područja za razvoj turizma u Bosni i Hercegovini. Prostire se na 5. 406 km četvornih, a obuhvaća općine Livna, Tomislavgrada, Kupresa, Drvara, Bos. Grahova i Glamoča. Prema popisu iz 1991.godine, utvrđeno je da u 282 naselja živi 120.248 stanovnika, dok danas ta brojka ne prelazi 85.000.

Zemljopisni položaj Hercegbosanske županije vrlo je povoljan, jer je dio regije Zapadne Bosne koja graniči s Republikom Hrvatskom. Na državnoj granici s Hrvatskom, dugoj 120 km, dogovorom su utvrđena četiri granična cestovna prijelaza koji joj omogućuju znatno povezivanje s hrvatskim krajevima, osobito Jadranom. Planinsko-alpski tip klime popraćen izuzetno čistim zrakom i velikim brojem sunčanih dana ( prosječno 2300 sunčanih sati godišnje), visoke planine koje okružuju prostrana polja, tajanstvene šume, jezera i bistre rijeke bogate potočnom pastrvom čine ovo područje jedinstvenim, veoma lijepim i atraktivnim tijekom cijele godine i pružaju izuzetne mogućnosti za aktivan odmor u prirodi.

Kupres je za vrlo kratko vrijeme postao top destinacija za zimski turizam. Mogućnosti kajakaštva, jedrenja, kupanja, raznih sportskih igara na vodi, ribolova, čine Buško jezero ogromnim potencijalom za izazov zainteresiranih investitora. Pored Buškog jezera , najveće akumulacije u Europi, vrijedi spomenuti druga koja se odlikuju posebnošću i ljepotom, Šatorsko jezero, Kukavičko, Prekajsko, Mandek i druga.

Livanjsko polje s okolnim planinama čini termički kotao koji omogućuje visoke pogodnosti za avio-letenje, aeromodelarstvo, paragliding i zmajarenje. Od atrakcija na ovom području, valja spomenuti ''Divlje konje'' na zaravni Kruzi iznad Livna. Dakle, prirodne ljepote, povijesne znamenitosti i druge navedene pogodnosti kojima ova županija obiluje, izvrstan su preduvjet za razvoj turizma, čime se uvelike može popraviti gospodarstvena slika ove županije.

7.jpg 6.jpg 4.jpg 5.jpg ddfdy-cs.jpg konjska_posla.jpg koko.jpg _mg_2725.jpg _mg_2346.jpg _mg_5488.jpg